Alles kan (VJI-M4-01-NL)
Doelstellingen
- Om in conflict te gaan
- Om de vaardigheden van dialoog te oefenen
- Om consensus op te bouwen
Doelgroepen
- Studenten
- Adolescenten
- Opvoeders, trainers, adviseurs, jongerenwerkers
- Elke burger
Beschrijving
Dit spel is een geweldige manier voor deelnemers om zich op een niet-bedreigende manier in een mini-conflict met een ander teamlid te engageren. Vraag de deelnemers om een partner te vinden. Laat elk paar tegenover elkaar staan, met de rechtervuist naar buiten (zoals bij Steen, Papier, Schaar), en zeg samen: "Niets, iets, wat dan ook!" Zodra het woord "wat dan ook" is gezegd, roepen de twee deelnemers de naam uit van een willekeurig voorwerp dat ze kunnen bedenken (hond, koffiemok, schoen). Na het roepen van hun voorwerpen moeten teamleden nu met elkaar in debat gaan over waarom hun voorwerp het voorwerp van de andere persoon zou "verslaan". Geef ongeveer twee of drie minuten voor het debat, roep dan een korte time-out uit om het verschil tussen debat en dialoog te bespreken. Daarna gaat het team verder met hun gesprekken, maar nu wordt aangemoedigd dat teamleden zich bezighouden met dialoog - het stellen van vragen en luisteren naar de antwoorden - om tot een overeenkomst te komen tussen hen beiden.
Tips:
Het essentiële verschil tussen debat en dialoog is dat echte dialoog een samenwerkingsproces is. Deelnemers werken aan een gedeeld begrip en aan de kracht en waarde van elkaars standpunten. Een debat is een discussie met als doel het overtuigen of bepleiten van het eigen standpunt, het proberen te bewijzen dat de andere partij ongelijk heeft en het zoeken naar zwakke plekken in het standpunt van de ander. Bij een dialoog is het de bedoeling om echt naar elkaars perspectief te luisteren, met de bereidheid om beïnvloed te worden door wat we horen. Dialoog stelt mensen in staat om begrip te ontwikkelen voor elkaars perspectieven, gedachten en gevoelens en om hun eigen positie opnieuw te evalueren in het licht van het begrip van de ander. In een dialoog krijgt iedereen de kans om gehoord en begrepen te worden en om van elkaar te leren.
Discussievragen:
- Hoe reageerde je op je mini-conflict?
- Gedraag je je normaal zo in conflictsituaties? Waarom of waarom niet?
- Hoe kwam je tot een consensus?
- Wat gebeurde er toen je overschakelde van debat naar dialoog?
- Als iemand het niet met je eens is, stop je dan altijd om vragen te stellen?
- Is het moeilijk om te luisteren als iemand het niet met je eens is? Waarom?
- Wat maakte het makkelijker in deze activiteit?
- Op welke manieren zou je deze vaardigheden kunnen gebruiken de volgende keer dat je in conflict bent met een andere persoon?
Materiaal
Geen.
Methodes
- Argumentatie
- Dialoog mogelijk maken
- Discussie
Advies voor begeleiders
Bronnen
Scannell, M. (2010). The Big Book of Conflict Resolution Games: Quick, Effective activities to improve communication, trust and collaboration. McGraw Hill Professional. https://s3.wp.wsu.edu/uploads/sites/2070/2016/08/The-big-book-of-Conflict-Resolution-Games.pdf
Handouts
Geen.
Calendar
Announcements
- - There are no announcements -