Wat is jouw emoji? (IMS-M3-01-NL)
Platform Administrator
Doelstellingen
- Leerlingen ondersteunen bij het leren herkennen van hun emoties
- Ondersteunen van leerlingen bij het adequaat leren reageren op hun emoties
Doelgroepen
- Eerstelijners
Beschrijving
- De leerkracht moet de activiteit uitleggen aan de groep leerlingen voordat het spel begint.
- Het spel wordt gespeeld in groepen van ongeveer zes leerlingen. Elke groep moet in een cirkel zitten met een tafel (of ander oppervlak) in het midden.
- Elke leerling krijgt een set kaarten met emoji's erop. Deze emoji's stellen verschillende reacties op situaties voor. Daarnaast krijgt elke groep een set kaarten met uitspraken erop. De leerlingen draaien om de beurt een kaart om en lezen de uitspraak voor aan de groep. De uitspraken hebben betrekking op bepaalde situaties die zich online en op sociale media kunnen voordoen. Alle groepsleden, ook de leerling die de uitspraak hardop voorleest, gaan dan door hun set emoji-kaarten en kiezen de emoji die het beste past bij hoe zij op deze situatie zouden reageren. Elke leerling legt de gekozen emoji-kaart voor zich neer.
- Zodra elk groepslid zijn kaart heeft neergelegd, krijgt elke leerling op zijn beurt de kans om kort uit te leggen waarom hij deze kaart heeft gekozen en hoe hij zich zou voelen in de situatie die op de kaart wordt beschreven. Als elke leerling de kans heeft gehad om zijn kaart uit te leggen, moet de groep effectieve manieren bedenken om samen op een gezonde manier met deze situatie om te gaan (bijvoorbeeld erover praten met een volwassene, een pester aangeven, enzovoort).
- Aan het einde van de activiteit kan de leerkracht de discussies afsluiten door de verschillende gezonde copingstrategieën te verzamelen die de leerlingen hebben bedacht om online met moeilijke situaties om te gaan en deze strategieën met de hele groep te bespreken
Materiaal
- Emoji-kaarten (uit de handout)
- Uitspraakkaarten (uit de handout)
Methodes
- Spel
- Discussie
Advies voor begeleiders
Zorg ervoor dat de leerlingen een goed begrip hebben van de concepten die centraal staan in deze oefening, zoals “sociale media”, “negatieve online ervaringen”, “online conflict”. Je kunt deze begrippen aan het begin kort introduceren of het spel spelen naar aanleiding van een les die je eerder over deze onderwerpen hebt gegeven.
Er wordt een bestand met situatiekaarten meegeleverd. Dit bestand is bewerkbaar. Het is dus mogelijk om de uitspraken op de kaarten aan te passen aan de leeftijdsgroep van je leerlingen. Het is ook mogelijk om andere situaties of specifieke situaties toe te voegen die eerder een probleem zijn geweest bij deze groep leerlingen. De situatiekaarten kunnen dus worden aangepast aan het specifieke niveau en de ervaringen van je leerlingen.
Handouts
Calendar
Announcements
- - There are no announcements -