Discussie “Hoe kies je nieuws?” (IMI-M5-01-NL)
Doelstellingen
- Stilstaan bij het waarheidsgehalte van informatiebronnen
- Nadenken over burgerlijke verantwoordelijkheid bij het delen van informatie
- Stimuleren van reflectie over informatieverstoring
- Kritisch denken stimuleren
Doelgroepen
- Studenten
- Adolescenten
- Opvoeders, trainers, adviseurs, jongerenwerkers
- Elke burger
Beschrijving
De activiteit stimuleert de deelnemers om na te denken over het proces waarin ze nieuws kiezen en informatie verzamelen in het algemeen. Het kan worden uitgevoerd als groepsoefening of als zelfreflectieve individuele opdracht.
Inleiding (10 minuten)
De begeleider opent de activiteit door de TED Talk “How to Choose Your News” te laten zien. (https://www.bing.com/videos/search?q=ted+talks+on+media+ethics&&view=detail&mid=A9B92CFBDAA0C0468698A9B92CFBDAA0C0468698&&FORM=VDRVRV). De lezing is een korte en bondige presentatie over hedendaagse media, met onderwerpen als mediamanipulatie, het herkennen van vooroordelen door timing en taalgebruik, fact-checking of het in twijfel trekken van de waarheid en diepgang van verhalen uit verschillende mediabronnen.
Discussie (20 minuten)
De begeleider vraagt de deelnemers om hun huidige bronnen van nieuwsverhalen op te schrijven, zowel traditionele media als trending sociale media. De keuzes worden opgeschreven op een flip-over of een stuk papier.
Elke deelnemer wordt uitgenodigd om zijn/haar selectie te delen en de volgende vragen te beantwoorden:
- Wat motiveerde de selectie van die bron(nen)?
- Waarom vonden ze de bron betrouwbaar?
- Konden ze de auteur van het verhaal identificeren?
- Welk aanvullend onderzoek hebben ze gedaan om de juistheid van het verhaal te bevestigen?
- Hoe vaak hebben ze een verhaal gedeeld, geretweet of gepost zonder de authenticiteit of betrouwbaarheid ervan te verifiëren?
- Hebben ze ooit later ontdekt dat het verhaal dat ze deelden vals was? Zo ja, hoe hebben ze daarop gereageerd?
Evaluatie (5 minuten)
De begeleider rondt de discussie af door de deelnemers te vragen na te denken over onze ethische en burgerlijke verantwoordelijkheid als medescheppers en vermenigvuldigers van informatie in de online omgeving en over de persoonlijke verantwoordelijkheid om de waarheid te beschermen van wat we lezen en melden.
Materiaal
- Elektronische apparatuur (laptop, telefoon, tablet) met internettoegang
- Vellen papier en pennen/potloden
- Flip-over
Methodes
- Begeleiding
- Actief luisteren
- (Zelf)reflectie
- Discussie
Advies voor begeleiders
- Begin de activiteit met een pre-introductie van 5 minuten, waarin de gedragscode voor de groep wordt uitgelegd: respect, tolerantie, luisteren zonder onderbrekingen.
- De ondertiteling van de video kan automatisch worden vertaald. Instructies: Ga naar Instellingen, kies Ondertitels/CC, schakel automatisch vertalen in (laatste optie) en kies je taal. Als de auto-translate optie niet verschijnt, kies dan eerst Engels (automatisch gegenereerd) en dan auto-translate.
Bronnen
UNODC Module Series on Integrity and Ethics, Global Resource for Anti-Corruption Education and Youth Empowerment (2017), Retrieved from https://grace.unodc.org/grace/en/academia/module-series-on-integrity-and-ethics.html
Handouts
Geen.
Calendar
Announcements
- - There are no announcements -