Discussie “Burgerjournalistiek” (IMI-M5-02-NL)
Doelstellingen
- Bewustwording creëren over burgerjournalistiek
- Burgerlijke verantwoordelijkheid bij het delen van informatie in overweging nemen
- Stimuleren van reflectie over informatieverstoring
- Kritisch denken van deelnemers stimuleren
Doelgroepen
- Studenten
- Adolescenten
- Opvoeders, trainers, adviseurs, jongerenwerkers
- Elke burger
Beschrijving
De activiteit stimuleert de deelnemers om na te denken over het nieuwe concept van burgerjournalistiek of collaboratieve journalistiek en stil te staan bij de ethische kwesties die ermee gepaard gaan.
Inleiding (10 minuten)
De begeleider opent de activiteit door het fenomeen “burgerjournalistiek” uit te leggen en door de TED Talk “Civic Journalism” te laten zien. (https://www.bing.com/videos/search?q=ted+talks+on+media+ethics&qpvt=ted+talks+on+media+ethics&view=detail&mid=9ED004877B3098B703F49ED004877B3098B703F4&&FORM=VDRVRV). De lezing bespreekt de mogelijkheden en risico's van hedendaagse burgerjournalistiek. Aan de hand van twee waargebeurde voorbeelden van zeer verschillende mediakanalen die verhalen brengen die ver van de werkelijkheid staan, illustreert de lezing hoe belanghebbende partijen elk verhaal manipuleren.
Discussie (20 minuten)
De begeleider vraagt de deelnemers een gebeurtenis uit hun dagelijks leven te kiezen (een gebeurtenis waar ze getuige van zijn geweest) waarover ze verslag willen doen op de sociale media. De gebeurtenis kan een actueel onderwerp zijn (bijvoorbeeld een protest tegen een nieuwe verordening die auto's in een park toestaat) of een triviaal onderwerp (bijvoorbeeld een training over mediageletterdheid). De deelnemers krijgen de opdracht om een kort overzichtsverslag te schrijven met de details van het evenement.
Elke deelnemer wordt uitgenodigd om zijn/haar verslag te delen en de volgende vragen te beantwoorden:
- Werden de feiten in het verslag geverifieerd? Zo ja, hoe?
- Werd het evenement behandeld in de reguliere media en/of door andere mensen in de sociale media? Zo ja, hoe vaak?
- Waren er verschillende versies in de presentatie van de belangrijkste feiten over de gebeurtenis? Zo ja, wat waren de redenen hiervoor?
- Welk aanvullend onderzoek hebben ze gedaan om de juistheid van het verhaal te bevestigen?
- Heeft de presentator een dergelijke activiteit in het echt uitgevoerd? Wat was zijn/haar ervaring hiermee?
Bovenstaande vragen en eventuele andere vragen kunnen gesteld worden door het publiek.
Evaluatie (5 minuten)
De begeleider rondt de discussie af door de deelnemers te vragen na te denken over onze ethische en burgerlijke verantwoordelijkheid als medescheppers en vermenigvuldigers van informatie in de online omgeving en over de persoonlijke verantwoordelijkheid om de waarheid te beschermen van wat we lezen en melden.
Materiaal
- Elektronische apparatuur (laptop, telefoon, tablet) met internettoegang
- Vellen papier en pennen/potloden
- Flip-over
Methodes
- Begeleiding
- Actief luisteren
- (Zelf)reflectie
- Discussie
Advies voor begeleiders
- Begin de activiteit met een pre-introductie van 5 minuten, waarin de gedragscode voor de groep wordt uitgelegd: respect, tolerantie, luisteren zonder onderbrekingen.
- Bereid een beknopte presentatie voor over de belangrijkste aspecten van burgerjournalistiek en de rol ervan in de moderne informatie-uitwisseling.
- De ondertiteling van de video kan automatisch worden vertaald. Instructies: Ga naar Instellingen, kies Ondertitels/CC, schakel automatisch vertalen in (laatste optie) en kies je taal. Als de auto-translate optie niet verschijnt, kies dan eerst Engels (automatisch gegenereerd) en dan auto-translate.
Handouts
Geen.
Calendar
Announcements
- - There are no announcements -