Ethische uitdagingen in informatiestoornissen (INT-M5-01-NL)
Doelstellingen
- Ethische dilemma's met betrekking tot informatieverstoring herkennen;
- De verantwoordelijkheid voor het maken van inhoud accepteren en nemen;
- Verantwoordelijke praktijken voor het delen van informatie aanmoedigen.
Doelgroepen
- Studenten
- Adolescenten
- Opvoeders, trainers, adviseurs, jongerenwerkers
- Elke burger
Beschrijving
Begin met deze ijsbreker
De begeleider gebruikt een brainstorm over het onderwerp ethiek als ijsbreker. Hij richt zich tot de deelnemers met vragen: Wat is ethiek, hoe begrijpen we het, leren of verwerven we ethisch gedrag, welke waarden versterken ethiek en welke niet, enz. Hij schrijft hun antwoorden op een flip-over. Het wordt opgeschreven zodat iedereen het kan zien.
De volgende stappen:
- Verdeel de deelnemers in drie groepen en leg hen voorbeelden uit de praktijk voor van informatiestoornis (misinformatie, desinformatie en malinformatie), met voorbeelden uit verschillende contexten. (visueel, auditief, tactiel). Vraag hen om het type stoornis, de mogelijke beweegredenen en de impact op individuen of de samenleving te analyseren en te identificeren. (Zie de voorbeelden in de hand-outs).
- Open en ondersteun interactieve discussie. Faciliteer een discussie over ethische uitdagingen met betrekking tot informatieverstoring, waarbij de nadruk ligt op onderwerpen als verantwoordelijkheid van de media, vrijheid van meningsuiting en de maatschappelijke gevolgen van onjuiste informatie.
- Laat de deelnemers een rollenspel spelen waarin ze moeten beslissen of ze informatie op sociale media willen delen of verspreiden. Benadruk het belang van het verifiëren van informatie voordat deze gedeeld wordt. Los van de voorbeelden in de hand-outs, kun je natuurlijk ook je eigen voorbeeldscenario's ontwerpen.
Let op:
Deelnemers betrekken bij rollenspellen is een effectieve manier om hen te laten inzien hoe belangrijk het is om informatie te verifiëren voordat je deze deelt op sociale media. Hier volgt een suggestie voor de structuur van het rollenspel.
Stimuleer actieve deelname en open communicatie binnen de groepen.
Benadruk dat het doel niet is om deelnemers te betrappen op het maken van fouten, maar om te leren van de ervaring.
Gebruik voorbeelden uit de praktijk om de mogelijke impact van verkeerde informatie te illustreren.
Dit rollenspel kan een waardevol hulpmiddel zijn bij het bevorderen van mediageletterdheid en verantwoordelijk gedrag op het gebied van sociale media bij de deelnemers.
Instructies activiteit:
Inleiding (15 minuten)
- Leg kort het doel van de activiteit uit: het simuleren van echte besluitvormingssituaties met betrekking tot het delen van informatie op sociale media.
- Benadruk de mogelijke impact van verkeerde informatie op individuen en de samenleving.
Rollenspellen Scenario's (30 minuten)
- Verdeel de deelnemers in kleine groepen.
- Verdeel scenariokaarten onder elke groep. Elk scenario moet een andere situatie voorstellen waarin de deelnemers moeten beslissen of ze informatie op sociale media delen of niet.
- Stimuleer de deelnemers om de scenario's binnen hun groep te bespreken en beslissingen te nemen op basis van de verstrekte informatie.
Rollenspel nabespreking (20 minuten)
- Laat elke groep hun beslissingen en de redenering erachter met de hele groep delen.
- Faciliteer een discussie over de uitdagingen en overwegingen die ze tegenkwamen tijdens het rollenspel.
- Benadruk het belang van het verifiëren van informatie voordat deze wordt gedeeld en de mogelijke gevolgen van het verspreiden van verkeerde informatie.
Groepsreflectie (15 minuten)
- Vraag de deelnemers om na te denken over wat ze hebben geleerd van de activiteit.
- Bespreek hoe ze de principes van factchecking en het verantwoordelijk delen van informatie in hun dagelijks leven kunnen toepassen.
Conclusie (10 minuten)
- Vat de belangrijkste punten van de activiteit samen.
- Geef aanvullende bronnen of tips voor het controleren en verifiëren van informatie op sociale media.
- (Voordat de definitieve feedback gegeven wordt): Verbind aan het einde alle drie de onderdelen van de workshop en schrijf de resultaten, bevindingen en kennis van de groepsleden op een flip-over.
Definitieve feedback: Vraag de deelnemers aan het einde van deze sessie (workshop) om na te denken over wat ze hebben geleerd en een persoonlijk of groepsactieplan te maken voor het bevorderen van ethisch gedrag in het licht van informatieverstoring
Materiaal
- Scenariokaarten: Maak kaarten die verschillende situaties beschrijven waarin deelnemers moeten beslissen of ze informatie op sociale media delen of niet. Neem een mix van scenario's op, waarvan sommige een fact-checking en verificatie vereisen.
- Evaluatiecriteria: Ontwikkel een reeks criteria voor het evalueren van de beslissingen die tijdens het rollenspel worden genomen, zoals de nauwkeurigheid van de informatie, mogelijke gevolgen van het delen van verkeerde informatie en het belang van fact-checking.
- Flip-over
- Pen en papier
Methodes
- Ervaringsgericht leren
- Rollenspel
- Discussie
Advies voor begeleiders
Benadruk het belang van een open en respectvolle discussie, zodat deelnemers zich op hun gemak voelen om hun mening te delen. Vermijd het opdringen van persoonlijke opvattingen om een onbevooroordeelde leeromgeving te bevorderen. Betrek deelnemers actief door middel van discussies, groepsactiviteiten en rollenspellen. Dit vergroot de betrokkenheid en verdiept het begrip. Voorzie deelnemers van aanvullende bronnen om verder te lezen, hulpmiddelen om feiten te controleren en ethische richtlijnen om na de workshop verder te leren.
Bronnen
Bercko, S. (2019). Social Literacy Guidelines. Lifelong Learning Programme (Grundtvig) No. 527497-LLP-1-2012-SI (integra Institute)
Calendar
Announcements
- - There are no announcements -