Παραγωγική και αντιπαραγωγική σύγκρουση στο διαδικτυακό περιβάλλον (QUA-M3-01-EL)
Platform Administrator
Στόχοι
- Διαφοροποίηση μεταξύ παραγωγικής και μη παραγωγικής σύγκρουσης σε μια διαδικτυακή τάξη.
- Να αναγνωρίζουμε πού δημιουργείται η σύγκρουση στην τάξη.
- Να βρίσκουμε στρατηγικές για την ανακατεύθυνση των συγκρούσεων σε παραγωγικές μαθησιακές καταστάσεις.
Ομάδα(ες)στόχος
- Εκπαιδευτικοί, εκπαιδευτές, σύμβουλοι, εργαζόμενοι στον τομέα της νεολαίας
Περιγραφή
Εισαγωγή:
Ο συντονιστής θα δώσει μια εισαγωγή στο θέμα, για παράδειγμα: Ορισμένοι τύποι συγκρούσεων μπορεί να είναι ενοχλητικοί, αλλά υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις στις οποίες η σύγκρουση μπορεί να είναι καλή για το μαθησιακό περιβάλλον. Ας διερευνήσουμε τις διαφορές μεταξύ παραγωγικής/καλής και μη παραγωγικής/κακής σύγκρουσης.
ΒΗΜΑ 1: Ο συντονιστής θα προσκαλέσει τους συμμετέχοντες να μάθουν περισσότερα σχετικά με την παραγωγική και τη μη παραγωγική σύγκρουση που μπορεί επίσης να συμβεί στο διαδικτυακό περιβάλλον. Ο συντονιστής θα μοιράσει το φυλλάδιο. Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να επισημάνουν τις διαφορές που περιγράφονται στο φυλλάδιο: παραγωγική σύγκρουση με πράσινο μαρκαδόρο και περιγραφή μη παραγωγικής σύγκρουσης με κόκκινο μαρκαδόρο. Οι συμμετέχοντες θα συζητήσουν μαζί πώς βαθμολόγησαν τις περιγραφές και θα συζητήσουν με τον συντονιστή γιατί.
ΒΗΜΑ 2: Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί τώρα με σκοπό να συνοψιστεί η εμπειρία των συμμετεχόντων με την αντιμετώπισή μιας σύγκρουσης μεταξύ φοιτητών/μαθητών στο διαδικτυακό περιβάλλον. Αν έχουν εμπειρία, την μοιράζονται με μια ομάδα. Εάν δεν έχουν εμπειρία, ο συντονιστής θα τους καθοδηγήσει σε διάφορα πρακτικά σημεία και ερωτήσεις.
Ο συντονιστής θέτει στους συμμετέχοντες τις ακόλουθες ερωτήσεις:
- Τι πρέπει να κάνω ως δάσκαλος στην αρχή του διαδικτυακού μαθήματος;
- Σε ποια περίπτωση θα αποφασίζατε να μην παρέμβετε;
- Ποιες είναι οι συνέπειες της εμπλοκής ή της μη συμμετοχής στη συζήτηση;
- Αναρωτηθείτε, υπάρχει αρκετός χρόνος για την πλήρη αντιμετώπιση του ζητήματος κατά τη διάρκεια του μαθήματος;
Οι συμμετέχοντες συζητούν τη γνώμη τους σχετικά με τη διαδικασία στην ηλεκτρονική τάξη ή στην εκδήλωση σύγκρουσης.
Υλικό
Πράσινος και κόκκινος μαρκαδόρος, έντυπο φυλλάδιο
Μέθοδοι
- Καθοδήγηση
- Αντιστοίχιση
- Συζήτηση
Συμβουλές προς τους εκπαιδευτές
Ξεκινήστε τη δραστηριότητα με περιγραφή της παραγωγικής και αντιπαραγωγικής σύγκρουσης.
Η απάντηση στο ΒΗΜΑ 1: Παραγωγική σύγκρουση (πράσινο): επικεντρώνεται σε ζητήματα, λύσεις, το μέλλον, φέρνει κοντά τους ανθρώπους, συνεργάζεται, εμπεριέχει εμπιστοσύνη και σεβασμό, αποσαφηνίζει θέσεις και αντιλήψεις.
ΒΗΜΑ 2:
Τι να κάνετε στην αρχή του διαδικτυακού μαθήματος; Θέστε σαφείς κανόνες για το πώς να συμπεριφέρεστε στο διαδικτυακό περιβάλλον και τις προσδοκίες σας. Αν έχετε να κάνετε με ευαίσθητο θέμα, προετοιμάστε τη δομή για την τάξη, ώστε να μειώσετε την πιθανότητα σύγκρουσης.
Σε ποια περίπτωση θα αποφασίζατε να μην παρέμβετε; Πιθανή απάντηση: όταν οι μαθητές είναι σε θέση να επιλύσουν το θέμα από κοινού. Αυτό είναι σημαντικό μέρος της δυναμικής της ομάδας. Δώστε προσοχή στα αυξανόμενα συναισθήματα και τον τόνο της επικοινωνίας. Ο δάσκαλος μπορεί να παρέμβει εάν η σύγκρουση δεν είναι πλέον παραγωγική.
Ποιες είναι οι συνέπειες της συμμετοχής ή της μη συμμετοχής στη συζήτηση; Πιθανή απάντηση: Η παρουσία σας στη συνομιλία μπορεί να παρέχει σαφήνεια στην παραπληροφόρηση ή/και σε διάχυτες διαπροσωπικές συγκρούσεις. Οι υγιείς διαφορές είναι ευπρόσδεκτες, ωστόσο, όταν οι συγκρούσεις γίνονται θέματα εθιμοτυπίας ή κακής συμπεριφοράς, είναι σημαντικό να δεσμευτείτε όσο το δυνατόν γρηγορότερα για να επαναλάβετε τις προσδοκίες της ομάδας.
Υπάρχει αρκετός χρόνος για την πλήρη αντιμετώπιση του προβλήματος; Πιθανή απάντηση: Παρόμοια με τα μαθήματα πρόσωπο με πρόσωπο, οι διαφωνίες σε διαδικτυακές συναντήσεις μπορεί να απαιτούν πολύ χρόνο για να επιλυθούν μέσα στην τάξη. Εάν η εστίαση της ομάδας μετατοπιστεί σε μια εμπεριστατωμένη συζήτηση, εξετάστε τη συνάφεια του θέματος με το περιεχόμενο του μαθήματος, καθώς και τη συναισθηματική προσήλωση της ομάδας στο θέμα. Η απολογιστική δραστηριότητα αναμένεται μετά τη σύγκρουση και θα πρέπει να αντιμετωπίσει τα συναισθήματα και τις παρανοήσεις των μαθητών. Επίσης, εσείς ως δάσκαλος μπορείτε να σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε έναν προβληματισμό σχετικά με τις πεποιθήσεις των μαθητών σας και πώς μια σύγκρουση άλλαξε (αν ναι) τη γνώμη τους για το θέμα.
Πηγές
Handling conflict in an online environment (good vs bad). 2020. Centre for Academic Innovation. Ανάκτηση και προσαρμογή από: https://onlineteaching.umich.edu/handling-conflict-in-an-online-environment-good-vs-bad/
Ημερολόγιο
Ανακοινώσεις
- - Δεν υπάρχουν ανακοινώσεις -