Ηθικές Προκλήσεις στη Διαταραχή της Πληροφορίας (INT-M5-01-EL)
Στόχοι
- Η αναγνώριση ηθικών διλημμάτων που σχετίζονται με τη διαταραχή της πληροφορίας·
- Η αποδοχή και ανάληψη της ευθύνης για τη δημιουργία περιεχομένου·
- Η ενθάρρυνση πρακτικών υπεύθυνης ανταλλαγής πληροφοριών.
Ομάδα(ες)στόχος
Καθηγητές/δάσκαλοι, βιβλιοθηκάριοι, σύμβουλοι νεολαίας, αθλητικοί εκπαιδευτές, άτομα στην πρώτη γραμμή, φοιτητές/μαθητές
Περιγραφή
Εισαγωγή - Για να σπάσει ο πάγος
Ο συντονιστής χρησιμοποιεί μια προσέγγιση καταιγισμού ιδεών σχετικά με το θέμα της ηθικής, για να σπάσει ο πάγος. Απευθύνεται στους συμμετέχοντες με ερωτήσεις: Τι είναι ηθική, πώς την κατανοούμε, μαθαίνουμε ή αποκτούμε ηθική συμπεριφορά, ποιες αξίες ενισχύουν την ηθική και ποιες όχι, κλπ. Καταγράφει τις απαντήσεις τους σε έναν πίνακα flipchart. Γραμμένα για να τα βλέπουν όλοι.
Επόμενα βήματα
ΒΗΜΑ 1. Χωρίστε τους συμμετέχοντες σε τρεις ομάδες και παρουσιάστε τους πραγματικά παραδείγματα διαταραχής της πληροφορίας - εσφαλμένη πληροφόρηση, παραπληροφόρηση και κακή πληροφόρηση, επεξηγώντας παραδείγματα από διάφορα περιβάλλοντα. (οπτικό, ακουστικό, απτικό).
Ζητήστε τους να αναλύσουν και να προσδιορίσουν το είδος της διαταραχής, τα πιθανά κίνητρα και τον αντίκτυπο στα άτομα ή την κοινωνία. (Δείτε τα παραδείγματα στα φυλλάδια).
ΒΗΜΑ 2. Ανοίξτε και υποστηρίξτε διαδραστική συζήτηση. Διευκολύνετε μια συζήτηση σχετικά με τις ηθικές προκλήσεις που σχετίζονται με τη διαταραχή της πληροφόρησης, εστιάζοντας σε θέματα όπως η ευθύνη των μέσων ενημέρωσης, η ελευθερία του λόγου και ο κοινωνικός αντίκτυπος των ψευδών πληροφοριών.
ΒΗΜΑ 3. Εμπλέξτε τους συμμετέχοντες σε σενάρια παιχνιδιού ρόλων, όπου θα πρέπει να αποφασίσουν αν θα μοιραστούν μια πληροφορία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή θα τη διαδώσουν. Τονίστε τη σημασία της επαλήθευσης των πληροφοριών πριν από την κοινή χρήση. Ανεξάρτητα από τα παραδείγματα στα φυλλάδια, φυσικά μπορείτε να σχεδιάσετε τα δικά σας παραδείγματα σεναρίων.
Παρακαλώ σημειώστε:
Η συμμετοχή των συμμετεχόντων σε σενάρια παιχνιδιού ρόλων είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να τους βοηθήσει να κατανοήσουν τη σημασία της επαλήθευσης των πληροφοριών πριν από την κοινοποίηση τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ακολουθεί μια προτεινόμενη δομή για τη δραστηριότητα παιχνιδιού ρόλων.
- Ενθαρρύνετε την ενεργό συμμετοχή και την ανοικτή επικοινωνία εντός των ομάδων.
- Τονίστε ότι ο στόχος δεν είναι να πιάσετε τους συμμετέχοντες να κάνουν λάθη, αλλά να μάθουν από την εμπειρία.
- Χρησιμοποιήστε παραδείγματα από την πραγματική ζωή για να επεξηγήσετε τον πιθανό αντίκτυπο της παραπληροφόρησης.
Αυτό το σενάριο παιχνιδιού ρόλων μπορεί να αποτελέσει πολύτιμο εργαλείο για την προώθηση της παιδείας στα μέσα επικοινωνίας και της υπεύθυνης συμπεριφοράς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μεταξύ των συμμετεχόντων.
Στόχος
Πρωταρχικός στόχος αυτής της δραστηριότητας είναι η ευαισθητοποίηση σχετικά με την ευθύνη της ανταλλαγής πληροφοριών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τη σημασία του ελέγχου των γεγονότων πριν από τη διάδοση.
Υλικά που απαιτούνται
Κάρτες σεναρίων: Δημιουργήστε κάρτες που περιγράφουν διαφορετικές καταστάσεις όπου οι συμμετέχοντες πρέπει να αποφασίσουν αν θα μοιραστούν πληροφορίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή όχι. Συμπεριλάβετε έναν συνδυασμό σεναρίων, ορισμένα από τα οποία απαιτούν έλεγχο των γεγονότων και επαλήθευση.
Κριτήρια αξιολόγησης: Αναπτύξτε ένα σύνολο κριτηρίων για την αξιολόγηση των αποφάσεων που ελήφθησαν κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού ρόλων, όπως η ακρίβεια των πληροφοριών, οι πιθανές συνέπειες της κοινής χρήσης εσφαλμένης πληροφόρησης και η σημασία του ελέγχου των γεγονότων.
Οδηγίες
Εισαγωγή (15 λεπτά)
Εξηγήστε εν συντομία τον σκοπό της δραστηριότητας: προσομοίωση καταστάσεων λήψης αποφάσεων στην πραγματική ζωή που σχετίζονται με την ανταλλαγή πληροφοριών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Δώστε έμφαση στις πιθανές επιπτώσεις της παραπληροφόρησης στα άτομα και την κοινωνία.
Σενάριο Παιχνιδιού Ρόλων (30 λεπτά)
Χωρίστε τους συμμετέχοντες σε μικρές ομάδες.
Μοιράστε κάρτες σεναρίων σε κάθε ομάδα. Κάθε σενάριο θα πρέπει να παρουσιάζει μια διαφορετική κατάσταση όπου οι συμμετέχοντες πρέπει να αποφασίσουν αν θα μοιραστούν πληροφορίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή όχι.
Ενθαρρύνετε τους συμμετέχοντες να συζητήσουν τα σενάρια στις ομάδες τους και να λάβουν αποφάσεις με βάση τις πληροφορίες που παρέχονται.
Σύνοψη παιχνιδιού ρόλων (20 λεπτά)
Ζητήστε από κάθε ομάδα να μοιραστεί τις αποφάσεις της και το σκεπτικό πίσω από αυτές με ολόκληρη την ομάδα.
Διευκολύνετε μια συζήτηση σχετικά με τις προκλήσεις και τους προβληματισμούς που αντιμετώπισαν κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού ρόλων.
Επισημάνετε τη σημασία της επαλήθευσης των πληροφοριών πριν από την κοινή χρήση και τις πιθανές συνέπειες της διάδοσης παραπληροφόρησης.
Ομαδικός προβληματισμός (15 λεπτά)
Ζητήστε από τους συμμετέχοντες να σκεφτούν τι έμαθαν από τη δραστηριότητα.
Συζητήστε πώς μπορούν να εφαρμόσουν τις αρχές του ελέγχου γεγονότων και της υπεύθυνης ανταλλαγής πληροφοριών στην καθημερινή τους ζωή.
Συμπέρασμα (10 λεπτά)
Συνοψίστε τα βασικά σημεία από τη δραστηριότητα.
Παρέχετε πρόσθετους πόρους ή συμβουλές για τον έλεγχο γεγονότων και την επαλήθευση πληροφοριών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
ΒΗΜΑ 4. (Πριν από την τελική ανατροφοδότηση): Στο τέλος συνδέστε και τα τρία μέρη του εργαστηρίου και γράψτε τα αποτελέσματα, τα ευρήματα και τις γνώσεις των μελών της ομάδας σε ένα flipchart.
ΒΗΜΑ 5. Τελική ανατροφοδότηση: Στο τέλος αυτής της συνεδρίας (εργαστήριο) ζητήστε από τους συμμετέχοντες να προβληματιστούν (ανατροφοδότηση) σχετικά με αυτά που έμαθαν και να δημιουργήσουν ένα προσωπικό ή ομαδικό σχέδιο δράσης για την προώθηση της ηθικής συμπεριφοράς σε περίπτωση διαταραχής της πληροφορίας.
Υλικό
- Πίνακας παρουσιάσεων Flipchart, χαρτί, στυλό, χρωματιστοί μαρκαδόροι, κάρτες με σενάρια παιχνιδιού ρόλων.
Μέθοδοι
- Βιωματική μάθηση
- Παιχνίδι ρόλων
- Συζήτηση
Συμβουλές προς τους εκπαιδευτές
Τονίστε τη σημασία της ανοικτής και με σεβασμό συζήτησης, διασφαλίζοντας ότι οι συμμετέχοντες αισθάνονται άνετα να μοιράζονται τις απόψεις τους. Αποφύγετε την επιβολή προσωπικών απόψεων για την προώθηση ενός αμερόληπτου μαθησιακού περιβάλλοντος. Εμπλέξτε ενεργά τους συμμετέχοντες μέσω συζητήσεων, ομαδικών δραστηριοτήτων και παιχνιδιού ρόλων. Αυτό ενισχύει τη δέσμευση και εμβαθύνει την κατανόηση. Παρέχετε στους συμμετέχοντες πρόσθετους πόρους για περαιτέρω ανάγνωση, εργαλεία ελέγχου γεγονότων και δεοντολογικές κατευθυντήριες γραμμές για να συνεχίσουν τη μάθησή τους πέρα από το εργαστήριο.
Πηγές
Bercko, S. (2019). Social Literacy Guidelines. Lifelong Learning Programme (Grundtvig) No. 527497-LLP-1-2012-SI (Ινστιτούτο integra)
Υλικό
Ναι, παρακαλούμε να το κατεβάσετε από εδώ:
Ημερολόγιο
Ανακοινώσεις
- - Δεν υπάρχουν ανακοινώσεις -