Παιχνίδι διαίρεσης (QUA-M6-02-EL)
Στόχοι
Κύριος στόχος αυτής της δραστηριότητας είναι ο προβληματισμός σχετικά με τους διάφορους τίτλους που δίνονται ως παραδείγματα πληροφοριών από σχετικές πηγές και από αμφισβητήσιμες πηγές.
Ομάδα(ες)στόχος
- Φοιτητές/Μαθητές
- Εκπαιδευτικοί
Περιγραφή
Μέρος 1: Ο συντονιστής χωρίζει τους συμμετέχοντες σε ομάδες των 4 έως 5 άτομα. Κάθε ομάδα λαμβάνει ένα σύνολο καρτών, οι οποίες έχουν πληροφορίες πάνω τους — τίτλο από εφημερίδα και αριθμό. Στη συνέχεια, καλούνται να τα ταξινομήσουν σε κατηγορίες. Η πρώτη κατηγορία θα είναι για τους τίτλους που φαίνεται να προέρχονται από ανάξιες πηγές και η δεύτερη κατηγορία για τίτλους που είναι αξιόπιστοι και από σχετική πηγή.
Ο χρόνος για συζήτηση μέσα σε μια ομάδα είναι 15 λεπτά.
Μέρος 2: Ο συντονιστής θα ζητήσει από όλες τις ομάδες να παρουσιάσουν τους τίτλους ή τους επιλεγμένους αριθμούς για τη σχετική πηγή ή αμφισβητήσιμη πηγή. Ο συντονιστής θα τους ρωτήσει τους λόγους πίσω από την απόφαση. Όλες οι ομάδες καλούνται να σκεφτούν γιατί επέλεξαν τους συγκεκριμένους τίτλους/αριθμούς. Ποια ήταν τα σημάδια ότι οι πληροφορίες ήταν αληθείς ή ψευδείς. Ο διαμεσολαβητής θα τους βοηθήσει να βρουν κοινά σημεία. 15 λεπτά.
Υλικό
Οι κάρτες πρέπει να προετοιμάζονται από τον συντονιστή. Ο συντονιστής θα πρέπει να επιλέγει προσεκτικά παραδείγματα με έμφαση στις δεξιότητες και τις ικανότητες των συμμετεχόντων.
Μέθοδοι
- Συζήτηση
- Προβληματισμός
- Επικοινωνία
Συμβουλές προς τους εκπαιδευτές
Ο συντονιστής θα προετοιμάσει 10 κάρτες με παραδείγματα διαφόρων τύπων πρωτοσέλιδων εφημερίδων από έγκυρες πηγές, αλλά και από εντυπωσιακούς ή ψεύτικους ειδησεογραφικούς ιστότοπους. Ο συντονιστής επιλέγει τα πλέον κατάλληλα παραδείγματα για χρήση μεταξύ της ομάδας-στόχου (δημοτικό σχολείο, γυμνάσιο, λύκειο, πανεπιστήμιο, δάσκαλοι, καθηγητές).
Οι κάρτες είναι ίδιες για κάθε ομάδα.
Να είστε προετοιμασμένοι να τους εξηγήσετε και να τους ενημερώσετε σχετικά με μεμονωμένα χαρακτηριστικά που διακρίνουν τις ψεύτικες ειδήσεις από πραγματικά γεγονότα όπως:
- εντοπισμός τρόπων με τους οποίους τα μέσα ενημέρωσης χρησιμοποιούνται για να επηρεάσουν τη συναισθηματική στάση των αναγνωστών έναντι των περιθωριοποιημένων ομάδων·
- αναγνώριση τμημάτων του κειμένου που ενισχύουν το φόβο και το θυμό.
- επισήμανση της γλώσσας των πρωτοσέλιδων (π.χ. εντυπωσιακό, clickbait) και τη χρήση λέξεων όπως: υπήρξαν αναφορές ότι... Ο Πάπας συγκλόνισε τον κόσμο... Δεν θα πιστέψετε...
Πηγές
Reflection activity exercise. 2023. Προσαρμόστηκε από: https://symondsresearch.com/reflection-activities-exercises/
Υλικό
Όχι
Ημερολόγιο
Ανακοινώσεις
- - Δεν υπάρχουν ανακοινώσεις -